Wouw in oude ansichten deel 2

Wouw in oude ansichten deel 2

Auteur
:   Cees Cuperus, RenĂ© Hermans en Jan Vissenberg
Gemeente
:   Roosendaal
Provincie
:   Noord-Brabant
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-5905-0
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Wouw in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

29. Klassefoto's zijn er vanaf het begin van de fotografie gemaakt. Deze toto is van de zesde klas van de Wouwse Gerardus Majellaschool uit 1931-1932. Het is de klas van juffrouw Trees van Steen. Liggend, van links naar reehts: Ella Baeten, Marie Luijsterburg en Marie Gommeren. Knielend: Jeanne Uijtdewilligen. Fien van Eekelen, Cor Maas, Dien Coppens, Jo de Mooij en Lies Sebregts. Derde rij: Philomien Coppens, Cor Rommens, Lies van Aart en Lena Verbraak. Vierde rij: Mina Heeren, Jo Gornmeren, Cor Vinck. Marie Verbraak, To Hertogh, Marie Elst en To Braat. Achterste rij: Elisabeth Reijns, Dien Tirions, Mina van Tilburg, Maria van Doormaal, Marie Heijmans, Naantje Meesters en Marie van Tiggelen.

30. Het VeGe-winkeltje van Nelie Jacobs in de Bergsestraat op de hoek van de Kloosterstraat. De foto werd eind 1961 gemaakt toen de Kloosterstraat verbreed was. Officieel was het de winkel van de familie Van der Heijden-Jacobs, maar in de volksmond ging men naar Nelie Jacobs. Het was een kruidenierswinkeltje, waar de kinderen ook terecht konden voor allerlei snoepgoed en . .'t snoepke van de week" met wat snoep en een verrassing. De winkel zelf stand volgepropt met kruidenierswaren. Suiker, zout, koffie en rijst werden nog "los" verkocht. Links naast de winkel ziet men nog een stukje van de oude noodkerk en daarachter de kapel van het zustersklooster. De Kloosterstraat was in die tijd beter bekend als het Nonnenbaantje. Let ook op de automaat van Faam, waaruit rollen pepermunt gehaald konden worden!

31. De Bergsestraat rond 1940. Links is nog een stukje te zien van de woning van wagenmaker Stan Laurijssen. Het kleine huisje was van meester Bellanger, later kocht Adriaan van Sundert het. Dan komt het pand van Adriaan van Sundert, die later naar de Nieuwstraat verhuisde. In het huis met het puntdak woonde Bernard Leijdekkers. Hij was bakker van beroep. maar ook organist in de kerk en dirigent van harmonic Oranje. Hij had daarom de bijnaam .xl'un urgul". Later woonden er schoen maker Pierre Rovers en loodgietcr Sjaan Maas. Rechts achter de haag stond de nieuwe pastorie. Dan kwam het pand van schilder J. Tholhuijsen, die door middel van de grote muurschildering duidelijk maakte. dat hij ecn vakman was.

er Aeroplaan

Breng ik U de groeten aan Uir Wouw

32. De Bergsestraat in Wouw rond 1910. De fotograaf probeerde van deze kaart iets aparts te maken door de kinderen en de volwassenen te vragen om met hun rug naar hem toe te gaan staan en de lucht in te kijken. Later werd dan het vliegtuig met de postbode op de kaart aangebracht. Rechts is nog net een stukje te zien van het cafe van dierenarts Voeten. Dit pand ging later naar P. Coppens, die er cafe in hield. Daarnaast de dranken kruidenierswinkel van madame Liebeau. Nadien kwarn Jan van Eekelen erin, die er een winkeltje had en een klompenrnakerij. Op de plaats waar de heg staat, werd in 1912 het huis van notaris Goderie gebouwd. N aast deze woning was de oprit naar de pastorie. De woning naast deze oprit was het snoepwinkeltje van Adriana Buijk.

GROETE UIT WOUW (N.-Sr.)

33. De Bergsestraat in Wouw in de Eerste Wereldoorlog. Duidelijk is te zien, dat er nogal wat militairen in het dorp waren ingekwartierd. Rechts de kruidenierswinkel van de familie Liebeau en daarnaast het huis van notaris Goderie. Later kwam hier dokter Maseland in. Verderop de woning van Adriana Buijk, die snoep en kruidenierswaren verkocht. Links het huis van notaris Van Gastel. Later kwam er het postkantoor. Op deze plaats staat nu de winkel van Tonnie Vriends, Het huis met het puntdak is van Jan Potters. Daar is nu Mcrode Elektro in gevestigd.

34. In 1949 vierde de Wouwse Vrijwillige Brandweer het koperen jubileum. Ter gelegenheid van dat feest werd deze foto gemaakt. Zittend, van links naar rechts: lac. Buermans, Janus Hermans, Piet Hermans, Adrie Bakx, Jan Coppens en Adriaan van der Heijden. Staand: Toon Kuijpers, Bas Kuijpers, Kees van Dorst (commandant), Louis Raats, Koos van de Bogaert (chauffeur), Toontje Elst, Piet Vissenberg, Fons van Woerkom (de latere commandant), Piet Vriends, burgemeester Frans Hoebens. Maarten Goossen, Kees Coppens, Janus Timrnerrnans, Marinus van Steenpaal, 'loon Krens en Toon Bals,

35. In het begin van de jaren zestig zag de Plantagebaan in Wouw er zo uit. De huizen werden tussen 1936 en 1940 gebouwd. In het eerste huis woonden onder anderen P. Coppens. de schoonvader van Charles Schrooyen, Jan Coppens en Corne Schrooyen. In het andere huis Anton van Haperen, Kees Wierckx en Jan Coppens, In het huis verderop woonde Kees Kerstens. Dan de woning gebouwd door Leo Aerden en later in eigendom bij C. Schrooyen. Verder de waning van Door Mulders. Hier woonden onder andercn Karel van Dorst en Jan van Eekeren. Dan het huis van Janus van Wezel en later Jan Mulders en ten slotte het huis gebouwd door meester Van Mosselvelde. Hier woonde oak politicman P. van Wijk en later Ton van de Winden. Rechts achter de haag stond de boerderij van Frans van de Boom en zijn zuster.

36. De steenfabriek "Oostlaar" in de Plantagebaan langs de spoorlijn Roosendaal-Bergen op Zoom werd in 1901 gebouwd door Hendricus Luijkx als een veldoven, Later werd het geheel uitgebreid en in 1935, toen de foto werd gemaakt, besloeg de draineerbuizenfabriek, die toen in handen was van de gebroeders Koen, al een fiinke oppervlakte. Ter hoogte van de fabriek was een spoorwegovergang voor voetgangers en fietsers, Die konden vanhieruit via een kerkpad rechtstreeks naar de Kloosterstraat wandelen offietsen. Achter de fabriek is nog een stuk van de .Jeernkuil" te zien. Daar ging vroeger de Wouwse jeugd zwemmen en in de winter schaatsen.

37. De Bergsestraat, maar in de volksmond stond dit stuk van de straat bekend als het Schoelie-end, Links de woning van de gemeenteontvanger Ko Damen en later bewoond door bakker Damen. Op de foto is wat verderop nag het embleem van Caltex te zien van de pomp van Willem Gommeren. Rechts de waning van schilder Jantje van Merode. Het wat hogere huis met de masten was de woning van Miel van Merode. Vanhieruit werd de muziek van de Wouwse Radiocentrale op de kabel gezet. Het vooruitstekende huisje was van timmerman-aannemer P. van Merode. Zijn weduwe Mie-Catrien van Merode-Klaassen heeft er oak geruime tijd een winkeltje gehad, getuige de reclameplaat voor .Laanc's koffie, thee, tabak" op de zijkant van het huis.

WOUW

AERDEN'S MOLEN.

38. De Wouwse molen mag hier natuurlijk niet ontbreken. Dit is een van de oudste atbeeldingen van .Aerden's molen" zoals op de kaart, die verzonden werd op 11 septemer 1908, staat. De familie Aerden bouwde de molen in 1811, waarna het bouwwerk in 1824 tot de steenzolder afbrandde. In 1826 kon de molen opnieuw zijn werk doen.In 1914 werd de molen verkocht aan de familie Potters, die tot op heden deze molen aan de Akkerstraat in haar bezit heeft. De molen is een berg- of beltmolen en deze berg doet dienst als opslagplaats. De molen draagt de naam De Arend. Over de herkomst van die naam doen verschillende verhalen de ronde.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek